fbpx
sc-icon-1
sc-icon-2
sc-icon-3
sc-icon-4
  • English

Συσκευασία Φράουλας

Η φράουλα, αν και αρκετά ευαίσθητο και ευπαθές φρούτο, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας. Αν και δεν πρόκειται για κλιμακτηριακό καρπό (δεν ωριμάζει μετά τη συλλογή του ή, πιο σωστά, ωριμάζει με αργό ρυθμό), συνηθίζεται η συσκευασία της να είναι τουλάχιστον διαπνέουσα, δηλαδή να επιτρέπει ανταλλαγή αερίων ανάμεσα στο εσωτερικό της και το περιβάλλον, κυρίως για τη διατήρηση των οργανοληπτικών της χαρακτηριστικών.

Σε αυτά τα πλαίσια, συνήθεις τύποι συσκευασίας φράουλας είναι οι πλαστικοί περιέκτες με οπές, η συσκευασία flowpack πλαστικών ή χάρτινων περιεκτών με διάτρητο φιλμ, η συσκευασία σε μεμβράνη τροφίμων, μιλώντας πάντοτε για συσκευασία που στοχεύει στην ασφάλεια του προϊόντος και την καλαίσθητη παρουσίασή του σε σχετικά μικρές ποσότητες για αγορά από τον καταναλωτή, τυπικά ενός κιλού, μισού κιλού ή μικρότερες, και όχι για συσκευασία μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων φράουλας.

Συσκευασία σε Πλαστικούς Περιέκτες με Οπές

Ίσως η πιο συνηθισμένη ασφαλής και καλαίσθητη μορφή συσκευασίας φράουλας, είναι η τοποθέτηση σε πλαστικά σκεύη μίας χρήσης με οπές (punnets), τα οποία συχνά φέρουν και χωριστό πλαστικό καπάκι ή ενσωματωμένο καπάκι επίσης με οπές (clamshell punnets). Επικρατέστερη επιλογή υλικού των σκευών αυτών είναι ο πολυεστέρας (PET), λόγω της εξαιρετικής διαφάνειάς του που επιτρέπει καλύτερη παρουσίαση του προϊόντος στο ράφι.

Οριζόντια Συσκευασία (Flowpack)

Σε αυτή την περίπτωση, οι φράουλες τοποθετούνται σε ανοικτό (χωρίς καπάκι) πλαστικό σκεύος από πολυπροπυλένιο (PP) ή πολυεστέρα (PET). Στη συνέχεια, τα γεμάτα σκεύη συσκευάζονται σε οριζόντια μηχανή (flowpack), δηλαδή κλείνονται σε «φάκελο» από φιλμ. Το φιλμ συνήθως είναι από πολυπροπυλένιο (PP) και επίσης φέρει μεγάλες οπές στην επιφάνειά του ώστε το εσωτερικό της συσκευασίας να «αναπνέει».

Συσκευασία σε Μεμβράνη Τροφίμων

Ένας ακόμη τύπος συσκευασίας φράουλας είναι η τοποθέτηση σε πλαστικά ή χάρτινα σκεύη και η περιτύλιξη αυτών με μεμβράνη τροφίμων, για παράδειγμα μεμβράνη κατασκευασμένη από PVC, με χρήση κατάλληλης αντίστοιχης μηχανής. Οι μεμβράνες τροφίμων είναι επίσης διαπνέουσες, οπότε συμβάλλουν στη διατηρησιμότητα του προϊόντος.

Επιπλέον Προστασία της Φράουλας

Εφόσον η φράουλα δεδομένα είναι ένα μαλακό και ευαίσθητο φρούτο, πολλές φορές η χρήση κατάλληλων μέσων για την προστασία της από τραυματισμούς κατά τη μεταφορά είναι απαραίτητη. Ένα τέτοιο μέσο είναι τα ανάγλυφα αντικραδασμικά απορροφητικά πανάκια (σερβιέτες), τα οποία τοποθετούνται στον περιέκτη πριν την εισαγωγή των φραουλών. Με αυτά επιτυγχάνεται ταυτόχρονα στεγανότητα και αντικραδασμική προστασία.

Τέλος, υπάρχουν διαθέσιμα απορροφητικά πανάκια τα οποία έχουν αντιμικροβιακή - αντιβακτηριακή δράση, καθώς περιέχουν αντι-βακτηριακά φυτικά εκχυλίσματα, χωρίς τεχνητές ουσίες (π.χ. χλώριο). Καταπολεμούν την ανάπτυξη μικροβίων, προστατεύουν το προϊόν από επιβλαβή βακτήρια, διαθέτουν αντιοξειδωτική δράση, συνεπώς μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής του φρούτου.

Σωτήρης Αγγελόπουλος
M.Sc. Chemical Engineer
Π. ΚΑΠΕΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε.
Διεύθυνση:
Ζήνωνος 11, ΒΙ.ΠΕ
Κορωπίου, 19441, Αττική
ΓΕΜΗ: 2373401000
Τηλέφωνο:
210 6028770
Social Media
NEWSLETTER
Copyright © 2024 Kapelis Packaging
envelopephonebubblemagnifiercross